ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗΓΕΝΙΚΑ

Η Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε την λειτουργία της μέσα στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. στο τέλος του 1985, με Διευθυντή τον Διονύσιο Βερέττα και επιμελητές τους Αθανάσιο Χατζηγιαννάκη και Ευάγγελο Κώτσιο. Το Σεπτέμβριο του 2004 αποχώρησε από τη διεύθυνση της κλινικής ο Δ. Βερέττας, του οποίου τη θέση κατέλαβε ο Α. Χατζηγιαννάκης, ο οποίος παρέμεινε σε αυτή τη θέση ως τον Οκτώβριο του 2018. Μετά την αποχώρησή του, νέος Διευθυντής της Κλινικής ανέλαβε ο Χρήστος Μπογιατζής.
Από το Δεκέμβριο του 2002 η κλινική συστεγάζεται μαζί με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, στο δεύτερο όροφο του πρώτου κτιρίου του νέου Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Δραγάνας (5ο χλμ. Αλεξανδρούπολης - Μάκρης).

 


Οι δύο ορθοπαιδικές κλινικές καταλαμβάνουν μία ανεξάρτητη νοσηλευτική μονάδα, που αριθμεί 32 κλίνες ασθενών,
είναι δε έτσι εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να νοσηλεύσει κάθε ορθοπαιδική πάθηση ή τραυματισμό του μυοσκελετικού συστήματος.
Η κλινική βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το νέο τμήμα φυσιοθεραπείας του νοσοκομείου (που διαθέτει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς εξοπλισμού, αλλά και ικανότατο προσωπικό) για την μετεγχειρητική θεραπεία και την αποκατάσταση κάθε ορθοπαιδικού ασθενή. Επίσης διαθέτει πλήρη Βιβλιοθήκη με όλα τα κλασσικά συγγράμματα και διεθνή και ελληνικά περιοδικά, ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και όλα τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα για τις ανάγκες των ενδοκλινικών μαθημάτων και παρουσιάσεων.


ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Σήμερα το επιστημονικό δυναμικό της κλινικής έχει ως εξής:

Α' Ειδικοί:

Μπογιατζής Χρήστος Διευθυντής, επιστημονικά υπέύθυνος του Τμήματος
Ναλμπάντης Νικόλαος Επιμελητής Α΄

Κούκου Ουρανία Επιμελήτρια Β
Κώτσιος Σταμάτιος Επικουρικός Επιμελητής

Β' Ειδικευόμενοι:

Γ΄ Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό:

Κυσσούδη Θεοπούλα Προϊσταμένη

Αχυρκίδου Χρύσα Νοσηλεύτρια
Γιόγιου Βασιλική
Νοσηλεύτρια
Τριανταφυλλούδη Χρύσα
Νοσηλεύτρια
Τουκτούκα Βιργινία
Νοσηλεύτρια
Χατζόγλου Δήμητρα Νοσηλεύτρια
Μοσχοφίδου Λαμπρινή Νοσηλεύτρια
Τοπούζη Ματούλα Νοσηλεύτρια
Δάφλιου Δέσποινα
Νοσηλεύτρια
Γκαμπιτσάκη Αλεξάνδρα Νοσηλεύτρια
Παπαδοπούλου Γεωργία Νοσηλεύτρια
Τοπαλίδου Αναστασία Νοσηλεύτρια
Μπαξεβάνη Αναστασία Νοσηλεύτρια


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Η κλινική έχει γενική εφημερία κάθε Δευτέρα και Τετάρτη καθώς και κάθε δεύτερο τριήμερο (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή) εναλλάξ με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική και αντιμετωπίζει περιστατικά που προέρχονται από όλο τον Νομό Έβρου, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Οι υπόλοιπες μέρες του μήνα είναι εσωτερικές εφημερίες.

Το πρόγραμμα λειτουργίας της κλινικής είναι συνοπτικά το εξής:

Κάθε Τρίτη - Πέμπτη (8.00 - 14.00) λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία της κλινικής, η οποία επί του παρόντος διαθέτει μία μόνιμη αίθουσα άσηπτου χειρουργείου, που είναι πλήρως εξοπλισμένη ώστε ήδη να έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς όλα τα προσελθόντα περιστατικά τραύματος και ψυχρής ορθοπαιδικής συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, των όγκων του μυοσκελετικού συστήματος, της διαγνωστικής και χειρουργικής αρθροσκόπισης και της διατατικής ιστογένεσης όχι μόνο από τον νομό Έβρου, αλλά και από άλλους νομούς της Θράκης.
Στον εξοπλισμό της αίθουσας του ορθοπαιδικού χειρουργείου περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων ένα τελευταίου τύπου ακτινοσκοπικό μηχάνημα SIEMENS Cios Select (c-arm), μια υπερσύγχρονη ενδοσκοπική μονάδα της Olympus για αρθροσκοπίσεις, ένα ειδικό κρεβάτι έλξεων για ηλώσεις, καθώς και δύο κρεβάτια τύπου Maquet πολλαπλών ρυθμίσεων με όλα τα παρελκόμενά τους, ένα συμβατικό και ένα για ηλώσεις διατροχαντηρίων καταγμάτων.
Μικροεπεμβάσεις γίνονται σε καθημερινή βάση και στην αίθουσα του σηπτικού χειρουργείου.
Κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή (9.00 - 14.00) λειτουργούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της κλινικής, με έναν ειδικό και έναν ειδικευόμενο βοηθό. Οι ασθενείς εξετάζονται σε δύο αίθουσες, ενώ υπάρχει και μια ακόμη αίθουσα στην οποία γίνονται οι αλλαγές των χειρουργικών τραυμάτων, καθώς και μία τέταρτη μεγάλη ανεξάρτητη αίθουσα που λειτουργεί ως αίθουσα γύψων.
Τις παραπάνω ημέρες και ώρες εξετάζεται όλη η γκάμα των περιστατικών που επισκέπτονται τα Ε.Ι.
Επίσης τις ίδιες ημέρες λειτουργούν και τα εξειδικευμένα ιατρεία της Κλινικής.

Καθημερινά 8.00 - 9.00 γίνεται παρουσίαση των περιστατικών που εισήχθησαν στην κλινική κατά την εφημερία της προηγούμενης ημέρας, καθώς επίσης και συζήτηση για τα χειρουργεία. Μεταξύ 09.30 - 11.00 γίνεται η επίσκεψη των ασθενών στους θαλάμους, από τους γιατρούς που δεν είναι απασχολημένοι στα χειρουργεία ή στα Ε.Ι. και κατόπιν εκτελούνται οι εργασίες που προέκυψαν κατά την επίσκεψη (αλλαγές, εξιτήρια, προετοιμασία των χειρουργείων της επομένης, κλπ).


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η κλινική παρέχει πλήρη ειδικότητα και έχει 5 θέσεις ειδικευομένων ιατρών.
Στα πλαίσια των επιστημονικών δραστηριοτήτων υπάγονται τα εξής:

  1. Κλινική εξέταση των νοσηλευομένων ασθενών και συζήτηση της κάθε περίπτωσης
  2. Τα πάσης φύσεως χειρουργεία με συμμετοχή όλων των γιατρών και η εκπαίδευση των ειδικευομένων σε αυτά
  3. Η λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων και η εκπαίδευση των ειδικευομένων σε αυτά
  4. Τα διάφορα ενδοκλινικά μαθήματα και οι βιβλιογραφικές ενημερώσεις
  5. Οι μηνιαίες συναντήσεις με τις άλλες Ορθοπαιδικές Κλινικές της Θράκης, μέσα στα πλαίσια του Συλλόγου "Ω"
  6. Η εκπόνηση επιστημονικών εργασιών με βάση το υλικό της κλινικής (ανακοινώσεις σε συνέδρια, posters, δημοσιεύσεις)
  7. Η διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων και σεμιναρίων.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα Επιστροφή στη σελίδα περιεχομένων
Επιμέλεια σελίδας: Χρήστος Μπογιατζής
 orthoalexpgna@gmail.com